5 идеи за технически "гийк" подарък

5 идеи за технически "гийк" подарък

Съществува една особена порода хора, за които нашите "нормални" идеи за подарък не само не предизвикват желания емоционален отговор, но и често се приемат със снизхождение или откровенно враждебно. Това са технократите и гийковете. Те се срещат най-вече сред техници, инженери, програмисти и в техническите учебни заведения. На възраст между 15 и 50 години, технократите трудно ще оценят хубавата дреха или модния парфюм. Те копнеят да творят и създават, да запояват и тестват и главите им жужат от следващия "направи-си-сам" проект.

Ако сред любимите ви хора има такъв профил, сигурно логиката ви подсказва да вземете някоя мощна хай-тек джаджа. По-вероятно е да сбъркате, ако се нахвърлите на последен модел телефон, кухненски робот или друга "затворена" технология. Помислете за нещо,  което би стимулирало техно-креативността и персоналното развитие. В тази статия ще предложим нашите топ 5 идеи за технически подарък за гийк.

1. 3Д принтер

 

Абсолютно универсален и подходящ подарък за техно-гиикове. 3D принтерът ще им позволи да материализират идейте си, както и да задоволят творческите си нужди. Истинска магия е нещо да придобива форма от нищото и вашият гийк ще се чувства като бог.

Какъв 3D принтер да вземете?

Потребителските "десктоп" 3Д принтери са между 100 и 5000 евро, в зависимост от възможностите си да работят с различни материали.

Идеалният избор за вашия гийк е евтин 3Д принтер, но с голяма общност от потребители, която разработва допълнителни възможности за евтината машина. Така той (тя) ще може да надгради принтера си самостоятелно и да получи максимално удоволствие от подаръка.

Затова препоръчваме 2 типа 3Д принтери:

  • Creality - серия Ender-3 - евтин и добър 3Д принтер с много голяма общност от потребители и безброй възможности за надграждане - около 250 евро.
  • OriginalPrusa MK3/MK4 - ако бюджетът не е проблем, тези чешки принтери са изключително надеждни в ниската категория машини - около 750+ евро.

Какво може да прави с 3Д принтер?

Да създава собствени модели и реални предмети - кутии за електронните си проекти, функционални части и механизми, елементи за моделизъм и дронове, части за подобрение на самия принтер и т.н. Ще научи много за електрониката и управлението на стъпкови двигатели, което е в основата на почти всяка модерна машина.

Ender-3 S1 - подарък за вашия гийк

2. Станция за запояване

 

Станция за запояване за подарък

Ако вашият любим гийк запоява компоненти в своите проекти, то добрият поялник е екзистенциална потребност. Има огромна разлика в успеха на споиките с евтино поялниче за 10 лева и усъвършенствана станция за запояване. Ако в момента се мъчи с евтинджос - поговорете си. Може би ще ви даде най-добра идея какво оборудване за запояване да подарите.

Според нуждите, цената на адекватна станция за запояване е между 80 и 500 евро, немските се предпочитат. За непрофесионални  нужди може да видите и китайски продукти, които предлагат поносимо качество и огромен набор опции на много по-атрактивни цени. За под 200 лева е възможно да вземете и станция с пистолет за горещ въздух - за разпояване на сложни спойки.

3. Едноплатков развоен компютър

 

Ако сте подочули вашият гийк да говори за Raspberry Pi или Orange Pi, знайте че не става въпрос за плодова диета. Това са имената на популярни едноплаткови компютри, които са в основата на разнообразни "направи-си-сам" проекти за роботика, медийни центрове, домашна автоматизация и много други. Това е особено подходящ подарък за програмисти и ученици в областта на програмирането.

Последното поколение едноплаткови развойни компютри Raspberry Pi 5 предлага изключителна мощност и интегриран графичен процесор VideoCore VII. С 4 или 8 ГБ Рам, това е истински мини-компютър за разнообразни приложения. С такъв подарък не може да сбъркате.

Raspberry Pi5 подарък за програмисти и гиикове

Какъв технически подарък да изберете?

Естествено, вашият любим техно-гийк може да има разнообразни интереси и текущи проекти. Изборът на технически подарък трябва да се подготви, за да не подарите нещо което вече има или не му трябва. Ако не може да разберете какво конкретно да подарите, нашите топ 5 предложения са безопасен избор. Всяко от тях ще е полезно за бъдещите "гийк" проекти.

 

<< Връщане към предишната страница